Rovná alebo šikmá strecha?

Pri výbere projektu domu je potrebné zvážiť mnoho faktorov. Jedným z nich je, akú strechu by mal mať váš rodinný dom. Šikmá aj rovná strecha majú svoje výhody a nevýhody. Aby sa vám lepšie rozhodovalo, prezradíme vám, aké.

Rovná strecha — jej výhody a nevýhody

Rovná strecha sa po rokoch ústupu do pozadia záujmu dostáva znovu do pozornosti nielen architektov a stala sa významným prvkom moderného dizajnu domov. Najväčšou výhodou rovnej strechy sú nižšie náklady pri stavbe domu. Niekoho možno osloví aj možnosť vytvorenia záhrady alebo terasy na streche. Rozšírite tak plochu vášho pozemku. V prípade viacpodlažného domu je tiež výhodou, že neuberá z veľkosti obytného priestoru tak, ako šikmá strecha.

Rovná strecha je vhodná aj pre domy so zložitejším pôdorysom. Je tiež bezpečnejšia v prípade požiaru. Nevýhodami sú obmedzený tvar, náročnejšia údržba v prípade poškodenia a kratšia životnosť.

Šikmá strecha

Medzi najčastejšie spomínané výhody šikmej strechy patria zabezpečenie odtekania dažďovej vody a dobrá odolnosť voči poveternostným vplyvom. Toto tradičné riešenie dizajnu domu však má tiež iné prínosy. Šikmá strecha umožňuje využitie podkrovného priestoru. A to nie len vtedy, ak sa rozhodnete pre obývateľné podkrovie. Podkrovný priestor sa dá využiť aj ako miesto na skladovanie. Získate tak úložný priestor bez vynaloženia ďalších nákladov. Výhodou šikmej strechy je tiež jednoduchá oprava v prípade poškodenia jej časti. Mnohí stavebníci sa pre šikmú strechu rozhodnú aj pre rozmanitosť výberu strešnej krytiny. Strecha tak vhodne doplní celkový dizajn rodinného domu.

Nevýhodou sú vyššie náklady na realizáciu. Je tiež konštrukčne náročnejšia. A to hlavne v prípade, ak má dom členitý pôdorys. Preto je šikmá strecha vzhľadom na vynaložené náklady vhodnejšia pre jednoduchý tvar domu. Pri nekvalitne vyhotovenej izolácii navyše hrozí riziko vzniku tepelných mostov.

Čo vybrať?

Konečný výber bude závisieť od vašich preferencií a finančných možností. Myslite na to, že vyhotovenie oboch typov vyžaduje kvalitný projekt domu, kvalitné materiály a odbornú realizáciu.

 

admin

Webstránka:

www.novyprojekt.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@novyprojekt.sk