Ako postaviť dokonalú zimnú záhradu?

Zimná záhrada je snom mnohých majiteľov rodinného domu. Aj počas zimy, kedy príroda vonku odpočíva, vám poskytne prepojenie s prírodou a útočisko pre rastliny, ktoré by inak nedokázali prezimovať. Neviete, ako si ju naplánovať a postaviť? Poradíme vám v nasledujúcom článku.

Rozmery a tvar zimnej záhrady

Rozmery zimnej záhrady závisia od toho, na aký účel ju chcete využívať. Ak má ísť o plnohodnotnú obytnú miestnosť, mala by mať aspoň 15 m2, komfortnejších ale bude aspoň 25 m2. Myslieť musíte aj na umiestnenie nábytku. Na príjemné posedenie by tu nemal chýbať malý stolík na kávu a stoličky. Nezabudnite na koridor na prechádzanie. Má zimná záhrada slúžiť iba na prezimovanie rastlín? Potom môže byť jej rozmer aj menší, záleží len na vašom rozhodnutí.  

Zimná záhrada by mala mať čo najjednoduchší tvar — ideálnymi sú štvorec alebo obdĺžnik. Komplikovanejšie tvary, výklenky a podobne zvyšujú cenu vyhotovenia, zaťažujú konštrukciu, komplikujú prúdenie vzduchu a tým aj vykurovanie a vetranie.

Orientácia zimnej záhrady

Na akú svetovú stranu bude zimná záhrada orientovaná, samozrejme, závisí od dispozície pozemku, a umiestnenia domu na pozemok. To, ako postaviť zimnú záhradu, by ste mali plánovať už pri návrhu domu. Nemusíte ju postaviť hneď spolu s domom, treba ale naplánovať privedenie elektriny, prípadne aj vody.      

Počas zimy je najvýhodnejšia orientácia na juh, ktorá vyhovuje predovšetkým teplomilným rastlinám. Poskytuje totiž intenzívne slnečné lúče počas celého roka. V lete sa ale priestor zimnej záhrady obrátenej na juh môže premeniť na saunu, preto je nutné zabezpečiť dostatočné vetranie aj tieniace prvky. Ak chcete mať v záhrade skôr tieň, vhodná je severná strana. Kompromisným riešením, ktoré by vám malo vyhovovať v každom ročnom období, je orientácia na juhovýchod.  

Materiál a konštrukcia zimnej záhrady

Pri zvažovaní, ako postaviť zimnú záhradu, zohráva dôležitú úlohu aj materiál a to aj s ohľadom na jej rozmery. Použiť môžete hliníkovú konštrukciu, a namiesto skla polykarbonát alebo akrylát.  V kombinácii s plastovou strešnou krytinou získate takmer bezúdržbovú konštrukciu zimnej záhrady za prijateľnú cenu.

Druhou možnosťou je použiť drevenú konštrukciu, ktorá v záhrade pôsobí prirodzenejšie, ale je o poznanie drahšia. Miesto polykarbonátu sa dá použiť sklo a to nie iba na steny, ale aj ako strešná krytina. Získate tak viac svetla a krásny výhľad do záhrady.

Strecha by mala byť šikmá, so sklonom nad 10°. Dažďová voda aj s nečistotami bude po nej ľahko stekať a nebude sa na nej držať ani väčšia nádielka snehu. Určite ale nezabúdajte na dobrú izoláciu a  pri sklone strechy nad 20° aj na žľaby na dažďovú vodu.

admin

Webstránka:

www.novyprojekt.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@novyprojekt.sk