Sprchový kút bez vaničky alebo s vaničkou?

Moderný dizajn nemyslí len na vzhľad. Sústreďuje sa tiež na funkčnosť a nenáročnosť pri údržbe. K riešeniam, ktoré sa postupne stali módnymi stálicami, patria preto aj sprchové kúty. Aké sú výhody sprchových kútov s vaničkou aj bez, sa dozviete v nasledovnom článku.

Aké výhody má sprchový kút s vaničkou

Obidve riešenia majú svoje prednosti aj nevýhody. Pri oboch máte tiež na výber z viacerých materiálových prevedení. V súčasnosti najčastejšou voľbou je sprchový kút s vaničkou. Nie je to len pre jeho menšiu cenovú náročnosť. Výhodou je, že vanička sprchového kúta zabraňuje pretekaniu vody do kúpeľne. Vaničku je v závislosti od toho, aké máte v kúpeľni konkrétne podmienky, možné zapustiť do podlahy, postaviť na múrik alebo nožičky alebo položiť na podlahu.

Najväčšou výhodou sprchových vaničiek je možnosť výberu spomedzi mnohých tvarov a rozmerov. Iste oceníte aj jednoduchú inštaláciu. Ak sa rozhodnete pre toto riešenie, musíte počítať s vyšším rizikom vzniku plesní. Aj spádovanie do odtoku je potrebné robiť až zo štyroch strán.

Pri výrobe vaničky sa používajú štyri materiály: akrylát, keramika, smalt a mramor.

Akrylátové vaničky

Najčastejšie sa môžete stretnúť s akrylátovou vaničkou. Tento typ je zároveň najlacnejší. Pozor však na priveľmi lacné modely, ktoré sú vyrobené len z plastu. Ten má pri každodennom používaní len krátku životnosť. Výhodou akrylátu je jeho farebná stálosť a nízka hmotnosť, vďaka čomu sa s ním ľahko manipuluje. Je tiež príjemný na dotyk.

Keramické vaničky

Keramika je materiál, ktorý sa v kúpeľni využíva na viacerých prvkoch. Výnimkou nie sú ani sprchové vaničky. Keramické vaničky sú však o niečo ťažšie a náročnejšie pre umiestnenie sifónu. Výhodou je odolnosť voči oderu. Keramické vaničky sa ľahko čistia, sú farebne stále a nenasiakavé.

Smaltové vaničky

Tento materiál sa vyznačuje dlhou životnosťou, preto naň niektorí výrobcovia dávajú záruku až 30 rokov. Smaltové vaničky sú odolné voči oderu, sú pevné a jednoducho sa čistia. Ich vzhľad sa ani po rokoch nemení — stále vyzerajú ako nové.

Vaničky z liateho mramoru

Liaty mramor vyniká svojou odolnosťou voči poškodeniu. Je pevný a dostupný v mnohých farebných odtieňoch. Pri čistení je potrebné používať špeciálne čistiace prostriedky, aby ste ho nepoškodili a nenarušili jeho povrch.

Čo vám prinesie sprchový kút bez vaničky

Sprchový kút bez vaničky nadchne každého priaznivca moderného dizajnu či minimalizmu. Môžete ho umiestniť do rohu miestnosti alebo pozdĺžne. Sprcha sa od zvyšku kúpeľne oddelí len sklenenou zástenou alebo závesom. Odtok vody je vyriešený pozdĺžnym odtokovým žľabom, ktorý je prekrytý dizajnovým roštom. Výhodou pri inštalácii je jednoduchšie spádovanie.

Sprchový kút bez vaničky sa dá umiestniť kvôli inštalácii sifónu na odtok vody len na podlahu s minimálnou hĺbkou 6 cm. Preto jeho inštalácia najmä hlavne v bytoch nie je možná. Pri voľbe materiálu je potrebné dbať najmä na protišmykové vlastnosti podlahy.

admin

Webstránka:

www.novyprojekt.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@novyprojekt.sk