Aká veľká by mala byť žumpa?

Veľkosť žumpy je podstatný parameter, ktorý závisí od počtu osôb v domácnosti a frekvencie jej vývozu. Poradíme vám, aká veľkosť žumpy je dostatočná pre rodinný dom a aká pre víkendovú chatu.  

Veľkosť žumpy podľa počtu osôb

Potrebnú veľkosť nádrže si vypočítate na základe jednoduchého vzorca:

V = n x q x t

n - počet členov domácnosti

q - spotreba vody deň/osoba v m3

t - frekvencia vývozu žumpy v dňoch

 

Priemerná spotreba vody na osobu za deň je 120 l (0,12 m3). Odporúčaná frekvencia vývozu žumpy je 14 - 21 dní. Ako príklad uvádzame výpočet pre domácnosť so 4 členmi:

 

V = 4 x 0,12/deň x 21 dní =  10,08 m3

 

Priemerná štvorčlenná domácnosť teda potrebuje žumpu s objemom aspoň 10 m3. Ide len o hrubý odhad, zohľadniť treba špecifické potreby rodiny a aj to, či v budúcnosti neplánujete ďalší prírastok a pod. Pri päťčlennej domácnosti už môže byť vhodná veľkosť nádrže až 12 m3, alebo bude nutné častejšie vyvážanie splaškov. Ak plánujete žumpu na víkendovú chatu, obvykle postačí menšia, cca 5 m3 nádrž. Stále platí, že žumpu treba vyviesť aspoň každých 21 dní — splaškové vody môžu poškodiť steny nádrže a narušiť jej vodotesnosť.

Materiál žumpy

Prefabrikáty sa vyrábajú v rôznych veľkostiach. Nemal by teda byť problém nájsť tú správnu veľkosť práve pre vás. Žumpy sa vyrábajú z rôznych materiálov ako plast, betón alebo sklolaminát. Plastové žumpy z polypropylénu sú odolné voči agresivite splaškových vôd, ale sú krehké s nízkou mechanickou odolnosťou. Poškodiť ich môže napríklad vrstva premočenej zeminy, ktorou sú zasypané. Nehodia sa ani do lokalít, kde je vysoká hladina podzemnej vody. Plastové žumpy sa ale dajú aj obetónovať a dostupné sú tiež dvojplášťové nádrže, ktoré odolajú vztlaku podzemnej vody.

 

Sklolaminátové aj plastové nádrže maj nízku hmotnosť, sklolaminát je ale navyše vysoko odolný a má dlhú životnosť. Samonosné sklolaminátové žumpy valcovitého tvaru odolávajú tlaku zeminy lepšie ako štvorcové a obdĺžnikové, preto ich netreba obetónovať.

 

Poslednou možnosťou sú betónové žumpy, ktoré sú vhodné aj tam, kde sa vyskytuje podzemná voda. Plastové alebo sklolaminátové nádrže by mohla vytlačiť. Betónová nádrž odolá aj prejazdom vozidla, ak potrebujete pri parkovaní prejsť ponad nádrž. Betón je odolný a montáž takejto žumpy je porovnateľne rýchla ako pri ostatných typoch.

admin

Webstránka:

www.novyprojekt.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@novyprojekt.sk