Ako vybrať gril na záhradu

Grilovačku na záhrade, keď sa vôňa chutného jedla šíri do okolia domu, má rád asi každý z nás. Aby ste si tento čas dokonale užili, budete potrebovať ten správny gril, ktorý pripravené suroviny spracuje tak, ako potrebujete. Ako si vybrať vhodný model, ktorý vám bude vyhovovať po všetkých stránkach?

Akú veľkosť a výkon zvoliť

Výber začnite voľbou najvhodnejšej veľkosti. Veľkosť grilu zvoľte podľa toho, koľko miesta preň máte k dispozícii a podľa počtu osôb, pre ktoré budete pravidelne varievať. Na trhu nájdete väčšie voľne stojace aj menšie stolové grily. Zvážte tiež veľkosť roštu. Pre bežnú rodinu postačí rošt do 1 500 cm2, pre dve osoby do 1 200 cm2.

Stolové grily využijete, ak si chcete občas niečo ugrilovať aj zime priamo v kuchyni. Tieto modely zakúpite vo výkone do 5 kW. Počítajte však s tým, že ide o menej výkonné grily. Modely s výkonom viac ako 10 kW využijete aj pre návštevy a záhradnú párty. Tieto grily disponujú tiež veľkorysejšou plochou roštu — až do 3 500 cm2.

Typy grilov

Na trhu nájdete plynové, elektrické a grily na drevené uhlie. Každý z nich má svoje špecifiká, výhody a nevýhody.

Plynové záhradné grily

Plynové grily spaľujú propán-bután, čo zároveň predstavuje menšiu nevýhodu v podobe nutnosti pripojenia na plynovú bombu. Získate však gril s okamžitým horením, na ktorom môžete hneď začať pripravovať pokrmy. Veľkosť plameňa sa dá regulovať podľa potreby a pri horení nevzniká odpad.

Kvalitné plynové grily by mali mať horáky z nerezovej ocele. Výhodou je tiež možnosť zapaľovania jednotlivých horákov zvlášť. Skontrolujte aj materiál koliesok, aby sa vám s grilom ľahko manipulovalo.

Elektrické grily

Elektrické grily, ako už z názvu vyplýva, budú na svoju prevádzku potrebovať pripojenie do elektrickej zásuvky. Pokiaľ na terase alebo v altánku, kde grilujete, nemáte elektrickú prípojku, nebudú pre vás najvhodnejšou voľbou. Elektrické stolové modely s menším výkonom môžete využívať v interiéri i exteriéri. Väčšie modely majú porovnateľný výkon s plynovými grilmi a grilmi na drevené uhlie. Výhodou elektrických modelov je, že si môžete regulovať žiaru grilovacej plochy podľa potreby. Nevznikajú tiež žiadne splodiny ani odpad po horení.

Ak sa rozhodnete pre elektrický gril, zamerajte sa na to, aby mal kvalitný, nepriľnavý povrch a možnosť nastavenia teploty. Výhodou je tiež možnosť nastavenia sklonu pre odtekanie mastnoty alebo vlhkosti a odnímateľná misku na odkvapkávanie. 

Grily na drevené uhlie

Tento typ je veľmi obľúbený pre špecifickú vôňu dymu a arómu, ktorú dodáva jedlu. Nevýhodami sú dlhšia príprava, čakanie na rozohriatie a nutnosť upratovania odpadu. Obmedzené možnosti ponúka aj pri regulovaní veľkosti plameňa. Menej skúsení používatelia môžu mať okrem toho problém so zapaľovaním alebo udržiavaním horenia v požadovanej intenzite.

Aby záhradný gril na drevené uhlie naplnil vaše očakávania, pri výbere sa sústreďte na niekoľko maličkostí, ktorými by mal disponovať. Pre reguláciu veľkosti plameňa je potrebné ovládanie prívodu vzduchu. Okrem toho oceníte polohovateľný rošt s možnosťou nastavenia do rôznej výšky a držadlá, ktoré sa pri vysokej teplote nerozpália.

admin

Webstránka:

www.novyprojekt.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@novyprojekt.sk