Je klimatizácia to pravé pre váš domov?

Tak ako v zime svoje domy vykurujeme, v letných horúčavách ich potrebujeme ochladiť. Jednou z ciest, ako dosiahnuť v interiéri príjemnú teplotu, je inštalácia klimatizácie. Či je práve klimatizácia tým najlepším riešením pre váš dom, sa dozviete v našom článku.

Prečo nás klimatizácia tak láka?

Najviac lákavým benefitom klimatizácie je schladenie vzduchu v interiéri počas horúceho leta. Ponúka riešenie namiesto neustáleho zatemňovania okien, skorého ranného a neskorého večerného vetrania. Klimatizácia je rozhodne jedným z riešení, ktoré uľahčujú život. Jej technický vývoj však napreduje míľovými krokmi a nielen schladenie miestností je hlavnou motiváciou pre kúpu. Mnoho klimatizačných zariadení vzduch zohrieva, ba dokonca ho aj čistí. To zabezpečujú filtre zachytávajúce pachy, alergény či roztoče. V tomto smere majú teda nepopierateľne pozitívny vplyv na kvalitu vzduchu v dome a tým pádom na zdravotný stav jeho obyvateľov. S postupným klesaním ceny sa stáva klimatizačná jednotka dostupnejšou pre čoraz viac rodín.

Kedy by ste mali kúpu dôkladne zvážiť?

Zrejme ste sa už stretli s tým, že klimatizácia u niektorých ľudí vyvolala nádchu či ochorenie dýchacích ciest. Je to spôsobené nesprávnym nastavením teploty. V snahe ochladiť sa časti vzniká nebezpečný rozdiel medzi vnútornými a vonkajšími teplotami. To môže viesť k už spomínaným respiračným problémom, bolestiam hlavy či zápalu očných spojiviek. Efektívnym regulovaním funkcií klimatizácie sa však tomu dá predísť. Keďže v klimatizáciách cirkuluje vzduch, je potrebné ich pravidelne čistiť. V prípade, že by sa v jednotke usadila pleseň či prach, patogény by ste vdýchli, čo znovu neprospieva zdraviu. Zariadenie si preto vyžaduje pravidelnú údržbu. Len v takom prípade môže na vaše zdravie pôsobiť skôr priaznivo ako nebezpečne. Ďalšou chybou pri používaní klimatizácie je, že nedostatočné vetranie bežnými spôsobmi.

Čo urobiť, kým klimatizáciu kúpite

Pred kúpou klimatizačnej jednotky zvážte, čo od nej očakávate. Ako často ju budete využívať? Chcete, aby aj kúrila? Využijete aj filtráciu vzduchu? Podľa toho sa bude odvíjať váš ďalší výber. Zvoliť si môžete mobilný alebo stacionárny variant. Mobilnú klimatizáciu si zakúpite a jednoducho používate pripojením do elektriny v ktorejkoľvek miestnosti. Pripravte sa však na vyšší hluk kompresora. Taktiež musíte myslieť na to, že hadica odvádzajúca teplý vzduch bude musieť byť v otvorenom okne či dverách. A to môže byť kontraproduktívne. Pre dom je teda vhodnejšie zvoliť stacionárnu jednotku. Tá je však spojená s vyššou investíciou a pravdepodobným zásahom do stavby domu pri jej inštalácii. Otázku, či budete chcieť vo svojom dome používať aj klimatizáciu je preto najlepšie myslieť už vo fáze výstavby.

admin

Webstránka:

www.novyprojekt.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@novyprojekt.sk