Akú podlahu vybrať do domu

Podlaha je súčasť interiéru, ktorá je denne zaťažovaná. Aby naplnila vaše potreby a očakávania, mala by mala spĺňať isté kritériá. Ako vybrať podlahu do domu, aby ste boli aj po rokoch spokojní, vám prezradíme v nasledujúcom článku.

Chodba, hala a vstupné priestory

Pri príchode do domu prinesieme z vonkajšieho prostredia na topánkach prach, blato, drobné kamienky, vodu či sneh. Podlaha pri vstupe do domu preto musí byť dostatočne odolná voči všetkým týmto vplyvom. Vhodnou voľbou je dlažba, liata alebo vinylová podlaha. Môžete sa rozhodnúť aj pre laminátovú, drevenú alebo korkovú podlahu. V takomto prípade však myslite na to, že vstup do domu bude potrebné ochrániť nepremokavou podložkou, na ktorej sa budete musieť prezúvať.

Ktorú podlahu do kuchyne

V kuchyni sa často stane, že sa niečo rozleje alebo spadne na zem. V tejto miestnosti by preto mala byť podlaha mäkšia, aby sa vám riad pri páde nerozbil. Mala by byť tiež odolná voči krátkodobej vlhkosti. Keďže je v kuchyni potrebné dlážku umývať o niečo častejšie, iste oceníte aj jednoduchú starostlivosť.

Najvhodnejšou voľbou do kuchyne je vinyl a vlhkosti výborne odoláva dlažba. Tá je však na jednej strane veľmi tvrdá a na druhej krehká. Pri páde riadu by hrozilo nielen rozbitie tanierov či šálok ale aj poškodenie samotnej dlažby. Napríklad, ak by vám spadol hrniec či iný ťažší predmet.

Môžete sa rozhodnúť aj pre korkovú, laminátovú alebo drevenú podlahu, tu však musíte počítať s tým, že tieto materiály horšie odolávajú vlhkosti. Rozliate tekutiny bude preto potrebné ihneď utrieť, aby nenapučala a nepoškodila sa.

Obývacia izba, detská a spálňa

Do obytných miestností vyberajte podlahu príjemnú na dotyk. Malo by sa po nej dať prejsť bosými nohami aj posedieť či hrať sa. Ak sa rozhodnete pre prírodné materiály, akými sú drevo a korok, iste oceníte aj ich mäkkosť a dobrú izoláciu zvuku. Pre tieto vlastnosti je vhodnou voľbou aj vinylová alebo liata podlaha. Môžete sa rozhodnúť tiež pre laminátovú podlahu, tu je však potrebné počítať s vyššou hlučnosťou.

Kúpeľňa

V kúpeľni je najhlavnejším kritériom odolnosť podlahy voči vlhkosti. Vhodnými materiálmi sú dlažba a vinyl. Oba materiály sú nesasiakavé, takže sa nemusíte báť ich deformácie pod vplyvom vody. Vinylové podlahy si môžete kúpiť aj s protišmykovou úpravou pre zvýšenie vášho bezpečia.

Záťažové triedy

Aby vybraná podlaha zvládla záťaž, ktorej bude vystavená, informujte sa u predajcu o jej záťažovej triede. Tá určuje, do akého priestoru je vhodná. Záťažové triedy podlahy pre domy majú prvé číslo označenia 2. Podľa druhého čísla sa dozviete, akému stupňu zaťaženia ich môžete vystaviť.

Do najmenej zaťažovaných priestorov, ako sú spálňa alebo hosťovská izba je vhodná trieda záťaže 21. Pre obytné miestnosti vyberajte triedu záťaže 22. Takáto podlaha je vhodná napríklad do detskej izby. Trieda záťaže 23 je určená pre intenzívnu záťaž do kuchyne alebo chodby.

Vhodnosť podlahy pre podlahové kúrenie

Ak máte v dome podlahové kúrenie, nezabudnite skontrolovať tepelný odpor podlahy. Ten by mal byť do 0,08 m2K/W. Najnižší tepelný odpor majú keramická dlažba a lepená vinylová podlaha. Na podlahové kúrenie je vhodná tiež laminátová podlaha, dvojvrstvová drevená alebo niektoré druhy korkovej podlahy, ktoré sú špeciálne určené špeciálne na podlahové kúrenie.

admin

Webstránka:

www.novyprojekt.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@novyprojekt.sk