Ktorá je tá najlepšia lokalita na bývanie pre vás?

Cesta za vysnívaným vlastným bývaním v rodinnom dome začína voľbou vhodnej lokality. Pri jej výbere by ste sa mali zamyslieť nad viacerými faktormi. Ktoré to sú, sa dozviete v nasledovnom článku.

Ceny pozemkov

Jedným z hlavných kritérií výberu býva cena pozemku. Nižšie ceny pozemkov sú spravidla na vidieku. Čím bližšie budete k centru mesta, tým viac budú rásť. Vaše rozhodovanie preto do veľkej miery ovplyvnia aj vaše finančné možnosti.

Dopravná dostupnosť

S lokalitou priamo súvisí dopravná dostupnosť. Pri výbere preto zvážte vzdialenosť do práce či školy a možnosti dopravy autom aj MHD. Všímajte si tiež vyťaženosť ciest v čase dopravnej špičky. S dopravnou dostupnosťou a vzdialenosťou súvisia okrem toho náklady, ktoré budete vynakladať na cestovanie.

Občianska vybavenosť

Občianska vybavenosť, ako sú školy, škôlky, pošta, zdravotné stredisko či obchody, je tiež dôležitá. Vopred sa zamyslite nad tým, čo by ste potrebovali práve teraz ale aj v horizonte minimálne 10 rokov dopredu. Vaše požiadavky sa časom iste budú meniť. Keď deti odrastú z predškolského veku, budete pre ne potrebovať školu či záujmové krúžky a podobne. Ideálna vzdialenosť od miest s potrebnou vybavenosťou je 15 – 30 minút chôdze. Nie vždy je však možné takúto lokalitu nájsť. Preto hľadajte rozumný kompromis medzi vašimi potrebami a reálnymi možnosťami.

Bezpečná lokalita na bývanie

Svoje bývanie by každý z nás chcel mať v bezpečnej lokalite. Vopred sa preto informujte aj o miere kriminality vo vyhliadnutej oblasti. Všetko potrebné sa dozviete na štatistickom úrade alebo miestnej polícii.

Informácie z územného plánu

Z územného plánu sa dozviete, aká je v danej lokalite naplánovaná výstavba. Tieto informácie vám pomôžu vyvarovať sa napríklad kúpy pozemku, vedľa ktorého v nasledujúcich rokoch vyrastie nové nákupné centrum či polyfunkčný dom. Dozviete sa tiež, aké sú možnosti stavby na vyhliadnutých pozemkoch, ako je typ zástavby, počet podlaží a podobne.

Dostupnosť inžinierskych sietí

V niektorých lokalitách je možné napojenie na všetky inžinierske siete, v iných napríklad len na vodu a elektrinu. O možnostiach pripojenia sa môžete informovať priamo u dodávateľov energií. V prípade, že nie je dostupný plyn alebo kanalizácia, zvážte všetky náklady či nevýhody, ktoré sú s tým spojené.

admin

Webstránka:

www.novyprojekt.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@novyprojekt.sk