Dom za rozumnú cenu nemusí byť utópia

Postaviť rodinný dom bez úveru sa asi podarí málokomu. Pre finančnú náročnosť si väčšina z nás musí na svoje bývanie vziať hypotéku. Preto iste aj vy chcete svoje peniaze investovať rozumne. Prezradíme vám, na ktorých veciach sa oplatí ušetriť a na ktorých už nie. Vďaka tomu postavíte dom za rozumnú cenu bez toho, aby ste neskôr ľutovali, že ste šetrili v nesprávnych oblastiach.

Začnite vhodnou veľkosťou

Cenu stavby najčastejšie navýši zbytočne veľká zastavaná plocha. Aby ste ju minimalizovali, stanovte si ešte pred výberom projektu, čo vlastne budete potrebovať. Premyslite si, ako veľké by mali byť jednotlivé miestnosti, aby ste sa do domu pohodlne pomestili. Samozrejme, že bude potrebné určiť aj ich počet. Pri stanovení veľkosti každej miestnosti vychádzajte z toho, koľko ľudí sa v nej bude denne pohybovať a aký nábytok v nej budete musieť umiestniť.

Druhým faktorom, ktorý na veľkosť zastavanej plochy vplýva, sú komunikačné priestory v dome. Ideálny stav by bol, keby sa v dome vôbec nenachádzala chodba. Keďže to nie je možné, plochu chodieb minimalizujte. Jednotlivé miestnosti sa dajú vhodne prepojiť do multifunkčných celkov. Menšiu plochu získate tiež ich vhodným rozmiestnením.

Vopred si naplánujte, ako každú plochu, ktorá navyšuje veľkosť zastavanej plochy, využijete. V chodbe sa napríklad môže nachádzať šatník. Výborným miestom na jeho umiestnenie je tiež priestor pod schodiskom. Vďaka takýmto a podobným riešeniam využijete každý cm.

Tvar domu je dôležitý

Stavba domu s rôznymi výklenkami, okrasnými stĺpmi či inými prvkami bude vždy drahšia ako dom v kompaktnom tvare. Ak si vyberiete jednoduchý tvar domu, ušetríte aj na nákladoch na vykurovanie. Takýto dom má menšiu plochu obvodových múrov, ktorú ochladzuje okolitý chladný vzduch. Kompaktný tvar domu okrem toho minimalizuje riziko vzniku tepelných mostov, ktoré je pri zložitejších tvaroch vyššie.

Bez pivnice alebo s pivnicou?

Mať vlastnú pivnicu na zeleninu či ovocie je lákavé. V pivnici vzniká okrem toho výborný priestor na skladovanie vecí. Ak je zabezpečené dostatočné odvetrávanie, môže sa tu nachádzať aj technická miestnosť alebo práčovňa. Ak sa rozhodnete pre podpivničený dom, musíte však počítať s približne 30 % vyššími nákladmi na výstavbu. Pre pivnicu je preto vzhľadom na finančnú stránku dobré rozhodnúť sa len vtedy, ak ju naozaj potrebujete.

Ako na cenu stavby vplýva výber pozemku

Všeobecne platí, že za dom postavený na rovinatom pozemku zaplatíte menej. Dom na svahovitom alebo inak nerovnom pozemku vás vyjde drahšie. Je to pre vyššie náklady na založenie stavby, prípadne budovanie pivnice.

Správna orientácia domu šetrí peniaze

Dom, ktorý má obytné miestnosti orientované na juhovýchod až juhozápad, šetrí peniaze na prevádzku. Na tento fakt myslite pri výbere pozemku aj projektu domu. Budete tak môcť na vykurovanie domu využívať aj slnečné žiarenie, čo zníži vaše náklady na energie. Aby ste v lete netrpeli nadmerným teplom, na okná si nainštalujte vhodné tienenie.

admin

Webstránka:

www.novyprojekt.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@novyprojekt.sk