Dom s pivnicou - áno alebo nie?

Keď uvažujete o výstavbe rodinného domu, musíte riešiť množstvo dôležitých otázok. Jednou z nich je aj to, či budete potrebovať dom s pivnicou alebo bez. Pivnica si vyžaduje vyššiu počiatočnú investíciu do stavby. Na druhej strane môže byť pre vás nenahraditeľná. Pozrime sa preto bližšie na jej klady a zápory.

Dom s pivnicou

Pivnicu využijete najmä ako úložný priestor. Môžete si do nej odkladať bicykle, športové potreby a záhradné náradie. Poslúži vám aj na uskladnenie zeleniny, ovocia či zaváranín. V pivnici môžu prezimovať vaše muškáty ale napríklad aj bazén či detské hračky do záhrady, ktoré sa v zime nevyužívajú. Pivnica sa dá navyše premeniť na wellness s vírivkou a saunou, domácu posilňovňu, alebo sem umiestnite biliard či stolný tenis. Zriadiť si tu môžete aj dielňu a v čiastočne podpivničenom dome sa tu dá tiež parkovať auto. Priaznivcov kvalitného vína iste nadchne vlastná vínna pivnica.

Do pivnice sa pohodlne zmestí technická miestnosť, čím ušetríte priestor v dome. Ak máte malý pozemok, ušetríte vďaka pivnici priestor pre záhradný domček. Plochu záhrady vám tak nebude zmenšovať ďalšia stavba.

Dom bez pivnice

Hlavným dôvodom pre dom bez pivnice býva cena stavby. Jej finančná náročnosť v porovnaní s garážou alebo záhradným domčekom je vyššia. Ak sa rozhodnete pre pivnicu, musíte počítať s tým, že výdavky budú tvoriť 20 - 30 % celkového rozpočtu.

Závisieť bude aj od typu vášho pozemku. Dom bez pivnice je vhodnejšie postaviť na rovine. Ak máte svahovitý pozemok, budete môcť prízemnú časť, na ktorej je možné osadiť okná, využiť ako obytné miestnosti. Rozhodujúcim kritériom by mala byť tiež hladina spodnej vody. Ak sa nachádza v hĺbke približne 2 m, vhodnejšie je dom nepodpivničiť. Ak by ste sa predsa len rozhodli pre pivnicu aj v tomto prípade, bude potrebovať kvalitnejšiu hydroizoláciu.

Nešetrite na kvalite

Ak sa rozhodnete pre pivnicu, iste sa na neoplatí šetriť na materiáloch. O spôsobe prevedenia by mal rozhodnúť projektant, ktorý na základe geologického prieskumu zváži všetky faktory. Zvlášť dôležitými budú vzdialenosť hladiny podzemnej vody a druh pôdy.

Od zistených informácií sa bude odvíjať použitie vhodnej technológie aj materiálov. Zabezpečia ochranu pred presakovaním vody, či už podzemnej alebo povrchovej, vlhnutím a plesňami. Podľa konkrétnej situácie bude stačiť stavbu ošetriť kvalitnou hydroizoláciou. V niektorých prípadoch sa nevyhnete nutnosti vyhotovenia drenážneho systému.       

 

admin

Webstránka:

www.novyprojekt.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@novyprojekt.sk