Bungalov alebo poschodový dom? Ktorý si vybrať?

Keď plánujete postaviť rodinný dom, jedna z prvých otázok, na ktoré budete hľadať odpoveď, je, koľko podlaží bude mať. Jednotlivé možnosti majú svoje výhody aj nevýhody. Aby sme vám uľahčili rozhodovanie, pozrieme sa na ne v nasledujúcom článku.

Bungalov a jeho výhody

Pod pojmom bungalov sa skrýva jednopodlažný rodinný dom so sedlovou, valbovou alebo plochou strechou. Výhodou bungalovu je, že sa dá postaviť ako bezbariérový. Absenciu schodiska ocenia najmä rodiny s malými deťmi a starší ľudia.

Ak máte malé deti, v bungalove budete mať nad nimi lepší dohľad. Ak bude detská izba na tom istom poschodí ako kuchyňa či iné priestory, kde sa budete zdržiavať, budete mať do nej bližšie. Budete tiež deti lepšie počuť ako z druhého poschodia. Pre rodiny s väčšími deťmi môže byť výhodou to, že rozloženie miestností v bungalove viac podporuje spoločný rodinný život.

Bungalovy okrem toho pekne zapadnú do prostredia. Prízemná stavba nebude tieniť okoliu. Môžete ich tiež postaviť na dedine, kde sa nebudú veľmi odlišovať od štýlu miestnej architektúry.

Bungalov vás poteší aj po technickej stránke stavby. Stavba bungalovu je jednoduchšia a vo väčšine prípadov tiež lacnejšia.

Veľkou výhodou je možnosť viacerých východov na terasu alebo vybudovanie viacerých terás. Priamy východ do exteriéru tak počas teplejších mesiacov rozšíri váš obytný priestor.

A čo nevýhody?

Nevýhodou bungalovu je, že na získanie rovnakej úžitkovej plochy zaberie na pozemku viac miesta. Toto riešenie preto nie je vhodné na pozemky s menšou mierou zastavanosti. Pred konečným rozhodnutím nezabudnite myslieť na to, že budete potrebovať priestor aj pre garáž a záhradu.

Pre niekoho môže byť nevýhodou to, že v bungalove je ťažšie oddeliť spoločenskú a súkromnú zónu. Keďže sa všetky miestnosti nachádzajú na tom istom podlaží, získať naozajstné súkromie môže byť o niečo ťažšie.

Ak sa rozhodnete pre bungalov, musíte okrem toho počítať s väčšími tepelnými stratami. Je to pre väčšiu plochu obvodovej steny vzhľadom na úžitkovú plochu domu. Pri stavbe je preto potrebné myslieť na minimalizovanie tepelných strát použitím vhodných materiálov a voľbou jednoduchšieho tvaru domu.

Všetky „pre“ a „za“ poschodový dom

Poschodový dom je vhodný všade tam, kde potrebujete získať viac úžitkovej plochy na menšej zastavanej ploche. Na pozemku zaberie menej miesta. Poskytuje tiež dostatok priestoru na súkromie každého člena domácnosti.

Poschodový dom poteší každého, kto má rád pokojné posedenie s výhľadom do okolia. Na rozdiel od bungalovu si na ňom môžete postaviť aj balkón. Výhodou je tiež to, že vám zostane väčšia časť pozemku na vytvorenie záhrady.

Vzhľadom na menšiu plochu obvodových múrov stavby môžete počítať s menšími tepelnými stratami. Podmienkou je výber kompaktného tvaru domu a kvalitných materiálov na stavbu.

Poschodový dom je dobrým riešením tiež pre viacgeneračné bývanie. Jednotlivé poschodia môžu tvoriť samostatné bytové jednotky so spoločným alebo samostatným vchodom.

Nevýhody poschodového domu

Ak máte malé deti, nezabudnite na to, že v poschodovom dome budete musieť viac myslieť na ich bezpečnosť.

Nevýhodou môže byť väčšia izolácia jednotlivých členov rodiny. V poschodovom dome sa často stáva, že sa život detí sústredí na poschodí a život rodičov v prízemnej časti. Obmedzí sa tak možnosť trávenia spoločného času.

V poschodovom dome časť priestoru zaberie schodisko. Je to na úkor obytnej plochy domu. Nie je tu tiež možné vytvoriť bezbariérový prístup do všetkých miestností.

Ktorý si vybrať?

Ktorý typ domu si vyberiete, závisí od vašich osobných preferencií a charakteru pozemku. Bungalovy sú vhodnejším riešením pre rovinaté a dostatočne priestranné pozemky. Na menšie pozemky sú vhodnejšie poschodové domy. Veľa závisí tiež od vašich požiadaviek na bezbariérový prístup či mieru súkromia a počet členov rodiny.

PK, Prodom

Webstránka:

www.novyprojekt.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@novyprojekt.sk