Založte si vyvýšený záhon

Vyvýšený záhon vám umožní sadiť rastliny nad úrovňou zeme. Okrem toho, že šetrí vaše kĺby a chrbticu, dotvorí esteticky vzhľad exteriéru. Prezradíme vám, ako si založiť vyvýšený záhon aj vo vašej záhrade.

Výhody vyvýšených záhonov

Vyvýšený záhon oživí dizajn každej záhrady. Záhradu pekne opticky rozčlenení, čo prispieva k tomu, že jednotlivé prvky lepšie vyniknú. Pri starostlivosti o rastliny sa už okrem toho nebudete musieť viac ohýbať. Vyvýšený záhon lepšie udržiava vodu, ktorá sa pri polievaní nevyplavuje do okolia. Výhodami sú aj ochrana pred škodcami a to, že pri jeho budovaní môžete využiť takmer akýkoľvek zostatkový materiál.

Miesto pre vyvýšený záhon

Pred tým, ako si vyvýšený záhon vytvoríte, premyslite si, aké rastliny budete pestovať. Úžitkové rastliny potrebujú dostatok energie zo slnka ale aj dostatok tieňa, aby zemina zadržiavala vlahu. Preto je vhodné umiestniť záhon na miesto, kde slnečné lúče dopadajú aspoň niekoľko hodín denne. Dekoratívnym a teplomilným rastlinám najviac prospieva južná strana v blízkosti budovy.

Záhony umiestňujte na nespevnenú pôdu, vďaka čomu sa vytvorí voľný prístup pre drobné živočíchy, ktorých úlohou je prekyprovať pôdu a dodávať jej potrebné živiny. Zároveň tak zabezpečíte správny prietok vody. Počas daždivých dní bude prebytočná voda vsakovať do pôdy a naopak, v období sucha si záhon načerpá dostatok vlahy pre zásobovanie rastlín.

Vhodný materiál

Využiť môžete staré drevené trámy a hranoly, rezivové drevo, či dokonca drevené palety. Drevo je potrebné narezať na požadovanú dĺžku, ošetriť a natrieť vhodným lakom. Ak chcete vzhľad záhonov oživiť, môžete materiály aj kombinovať. Napríklad drevo a gabionové siete s kamením. Kamenný podklad tak ochráni drevo pred vlhkosťou, ktorá by jeho štruktúru mohla časom zničiť.

Ako založiť vyvýšený záhon

Na vytvorenie záhona vyberte miesto, kde budete mať prístup z minimálne troch strán. Výška by mala byť prispôsobená vašej výške tak, aby ste mali čo najvyšší komfort pri starostlivosti o rastlinky. Vhodná výška je 60 až 70 cm.

Ako prvé si podľa zvolených rozmerov ohraničte tvar záhonu a odkopte 30 až 60 centimetrovú vrstvu pôdy. Vykopanú zeminu odložte nabok. Na dno položte husté zajačie pletivo, ktoré ochráni záhon pred vniknutím hlodavcov. Obvod ohraničte zvoleným materiálom, čím vytvoríte rám. Pre zvýšenú ochranu dreva, ktoré bude mať priamy kontakt zo zeminou, použite nopovú fóliu.

Posledným krokom je vrstvenie jednotlivých zložiek, pričom každá vrstva by mala mať približne 25 cm. Pre lepšiu cirkuláciu vzduchu použite najskôr konáre alebo slamu, ktorá bude odvádzať prebytočnú vodu. Na túto vrstvu položte trávnu mačinu. Môžete využiť aj trsy trávy položené zeminou navrch, tenšie konáriky alebo drobný záhradný odpad. Ďalšiu vrstvu tvorí lístie z ovocných a okrasných stromov. Úlohou predposlednej vrstvy je zabezpečiť dostatok živín. Mal by ju tvoriť hrubý kompost. Vrchná časť je tvorená odkopanou zeminou. Táto kombinácia zabezpečí správne podmienky pre pestovanie úžitkových rastlín.

admin

Webstránka:

www.novyprojekt.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@novyprojekt.sk