Vyberáme domček do záhrady

Záhradný domček je bežnou súčasťou záhrad. Môže slúžiť na skladovanie záhradného náčinia ale tiež športových potrieb. Ak si vyberiete vhodný model, môžete ho využiť aj na odpočinok alebo ako domácu dielňu. Aby ste zvolili ten správny záhradný domček, ktorý vám bude vyhovovať po každej stránke, poradíme vám, na čo sa pri kúpe zamerať.

Na čo plánujete záhradný domček využívať

Na začiatku výberu si odpovedzte na otázku, na aký účel budete záhradný domček chcieť využiť. Môže vám poslúžiť ako sklad pre záhradný nábytok, náradie, bicyklov a hračiek pre deti. Záhradné domčeky môžete využiť aj ako letnú kuchyňu alebo dielňu, kde si budete môcť v pokoji majstrovať.

Zvoľte vhodnú veľkosť

Na základe vašich potrieb zvoľte veľkosť domčeka. Zvážte, koľko miesta zaberú jednotlivé predmety. Odporúčame vám počítať aj s rezervou pre prípad, že by ste v ňom časom potrebovali uskladniť aj ďalšie veci. Nezabudnite na potrebnú výšku. Aby ste sa v domčeku mohli pohodlne vystrieť, vhodná výška je okolo 220 cm.

Materiál

Záhradné domčeky si môžete kúpiť v kovovom, plastovom alebo drevenom vyhotovení. Na trhu nájdete tiež ponuku montovaných domčekov, ktoré je možné povrchovo upraviť omietkou. Pri tomto riešení je však potrebné počítať s vyššou cenou. Najlacnejším materiálom je naopak plast.

Ak ste premýšľali nad multifunkčným využitím, z uvedených materiálov vám najviac bude vyhovovať drevo alebo montovaný domček. Tieto materiály ponúkajú väčšiu variabilitu dizajnov a možnosť výberu modelov s oknom či malou terasou na záhradné stolovanie. Záhradné domčeky z kovu a plastu využijete najmä na skladovanie.

Typ strechy

Typ strechy vplýva na dizajn ale tiež výšku vnútorného priestoru. Záhradné domčeky s plochou strechou poskytnú menej vnútorného priestoru do výšky. Aj na plochej streche je však spravidla jej miernym sklonom zabezpečený odtok vody. Šikmá strecha je vhodná, ak chcete v domčeku skladovať veci väčších rozmerov alebo ho chcete využiť aj na iné činnosti.

Farba

Výber farby bude závisieť od toho, ako chcete, aby domček splynul s okolím. Na výber máte nenápadné odtiene, ktoré domček zladia s okolitými prvkami exteriéru alebo výrazné farby. Tie použite, ak vyberáte domček, ktorý sa má stať dominantou záhrady. Ak sa neviete rozhodnúť, odporúčame zvoliť prírodný dizajn dreva. V prípade umiestnenia do časti záhrady so stromami môžete staviť aj na zelenú. V tomto prípade však počítajte s tým, že v zimnom období bude záhradný domček výrazným prvkom.

admin

Webstránka:

www.novyprojekt.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@novyprojekt.sk