Ako založiť kompost

Kompost je výborný spôsob, ako si z biologicky rozložiteľného odpadu z domácnosti vytvoriť organické hnojivo. Ak máte záhradu, so založením kompostu by nemal byť problém. A rastliny vo vašej záhrade takéto živiny určite ocenia.

Umiestnenie kompostu

Ako prvé vyriešte, kam kompost umiestnite. Kompost potrebuje miesto, na ktorom nebude prekážať jeho zápach a zároveň bude poruke. Okrem toho, aby mohli všetky procesy prebiehať správne, je vhodné vybrať miesto v polotieni. Priame slnečné žiarenie a vietor urýchľujú vysychanie, čo nie je v tomto prípade žiadané. Kompost teda môžete umiestniť do rohu záhrady, k plotu, záhradnému domčeku a na podobné miesta. Myslite ale na to, že keď ho budete chcieť použiť alebo prehádzať, potrebujete mať k nemu dostatočný prístup.  

Založenie kompostu

Keď máte správne miesto, môžete sa pustiť do založenia kompostu. Samotný kompostovač si môžete kúpiť v podobe kovovej klietky, ale dostupné sú tiež plastové a drevené. Dokonca si ho môžete aj vyrobiť z dosiek alebo paliet. Najskôr je potrebné spraviť drenáž. To znamená, že pod kompostovačom vyhĺbite jamu s hĺbkou cca 15 cm. Ak máte hlinitú pôdu, vysypte ju pieskom. Ak piesčitú, tak hlinou. Použiť sa dá aj iný materiál.

Na spodok patrí hrubý odpad ako sú rozdrvené konáre, krovie a podobne. Druhá vrstva by mala byť tvorená napríklad pokosenou trávou, zeleninovými vňaťami premiešanými s pilinami alebo drevenou štiepkou. Táto vrstva má mať polovičnú hrúbku v porovnaný s tou spodnou, spolu by mali mať hrúbku cca 25 cm. Nakoniec ich môžete jemne posypať vápnom, dusíkatým hnojivom alebo urýchľovačom kompostovania. Vrstvenie sa dá opakovať podľa potreby. Najvrchnejšia vrstva môže byť tvorená lístím alebo pokosenou trávou.

Kompostujte ďalej

Keď sa procesy naštartujú, môžete ďalej pridávať bio odpad z domácnosti — zvyšky ovocia, zeleniny, kvety, drevo, piliny, popol z dreva, kávu, čaj, kartón, papier či lístie. Do kompostu nedávajte zvyšky mäsa, mliečne výrobky, burinu, farebný papier, popol z uhlia alebo rastliny napadnuté plesňou. V komposte sa postupne objavia dážďovky a hmyz, ktoré len podporia rozklad. Bude potrebné ho však sledovať. Ak bude suchý, trochu ho polejte. Pri intenzívnom daždi ho prekryte, aby nebol premočený a nezačal hniť. Na jar je najvhodnejšie obdobie na jeho obrátenie kompostu. Na použitie bude pripravený približne o 9 mesiacov, môže to ale trvať aj dlhšie v závislosti od podmienok a obsahu kompostu. 

admin

Webstránka:

www.novyprojekt.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@novyprojekt.sk