Ako vybudovať záhradnú skalku?

Záhradné skalky sú veľmi pekným spestrením úpravy exteriéru najmä vo svahovitých záhradách. Môžete si ich však vybudovať prakticky kdekoľvek. Stačí vám len niekoľko dní, materiál a chuť stráviť trochu času na čerstvom vzduchu.

Rozpočet, materiál a výber miesta

Na vybudovanie skalky budete potrebovať štrkovú drenáž, štrkopiesok, kamene, okruhliaky, zeminu a netkané textílie. Z náradia si nachystajte lopatu, rýľ, fúrik a ochranné rukavice. Vopred si vyberte aj rastliny, ktoré chcete na skalke mať. Hneď na začiatku ich však nekupujte. Sadiť sa budú o niečo neskôr.

Na záhradnú skalku vyberajte slnečné až polo tienisté miesto. Nie je vhodné, aby bolo orientované na sever. Ak skalku umiestnite do blízkosti altánku alebo terasy, budete sa môcť tešiť z pohľadu na ňu pri každom posedení s rodinou a priateľmi.

Vyberáme kamene a rastliny

Kamene vyberajte podľa rastlín, ktoré chcete vysadiť. Dávajte pozor, aby ste nepoužili viac ako dva druhy kameňa. Kyslomilným rastlinám sa bude dobre dariť na žule, pieskovci alebo rule. Vápenec, bridlica a dolomit sa môžu zase stať základom pre výsadbu vápnomilných skalničiek.

Snažte sa zvoliť druhy rastlín, ktoré spolu budú pasovať. Nemali by dorastať do veľkej výšky a samovoľne sa vysemeňovať. Takéto skalničky by vytlačili ostatné druhy. Vhodnými rastlinami pre novú skalku sú lomikameň, plamienky, pyštek alpský, rôzne druhy horcov a trávničiek. V prípade, že ste v záhradke začiatočníkom, siahnite po otužilých rastlinách. Nepotrebujú toľko starostlivosti. S postupujúcou praxou môžete začať s výsadbou exotických skalničiek.

Ako postupovať

Ak budujete skalku na rovine, ako prvé si zhotovte vyvýšené miesto zo zeminy. V takomto prípade je najlepším obdobím na jeho vyhotovenie jeseň. Zemina bude mať čas sadnúť. S výsadbou rastlín začnete až na jar.

Zo zeminy, ktorú chcete použiť na tvorbu skalky, vyberte všetky korene, veľké kamene a ílové časti. Na vybraný terén nasypte riečny štrk, ktorý zabezpečí odtok prebytočnej vody. Potom upravte zeminu so štrkopieskom do požadovanej výšky a tvaru. Na zeminu uložte netkanú textíliu a na ňu pôdu. Nakoniec začnite s ukladaním stredne veľkých kameňov. Ukladajte odspodu smerom nahor. Medzi kamene strednej veľkosti umiestnite najväčšie kamene. V poslednom kroku vysteľte skalku jemnou drvinou, ktorá zabráni erózii. Teraz už stačí len nasadiť vybrané rastliny.

Ako sa starať o skalku

Na skalke je potrebné pravidelne vytrhávať burinu. Burina oberá ostatné rastliny o živiny a vlahu. V prípade, že niektoré skalničky začali bujnieť, skráťte im výhonky. Kvety rastlín po odkvitnutí odrežte. Skalky nepotrebujú žiadne hnojivo. Dokonca sa nemusíte zaoberať ani ich polievaním. Stačí im vlaha z dažďa. Občasné polievanie je potrebné len tesne po vysadení rastlín alebo v období dlhodobého sucha. Počas tuhej zimy bez snehu môžete skalku prikryť ihličnatými chvojkami.

PK, Prodom

Webstránka:

www.novyprojekt.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@novyprojekt.sk