Praktická kúpeľňa

Mať všetko po ruke a len tak relaxovať v teplom kúpeli je na nezaplatenie. Dôležité je tiež zvládnuť každodenný ranný zhon bez zbytočných kolízií pri umývadle. Kúpeľňa by preto mala byť zariadená predovšetkým účelne. Prezradíme vám, čo by v nej iste nemalo chýbať.

Ako naplánovať kúpeľňu

Pri plánovaní kúpeľne je vhodné držať sa niekoľkých vopred stanovených pravidiel:

  • Dôležitý je kvalitný projekt, v ktorom sú zahrnuté technické detaily ako rozvody a odpady.
  • Ak staviate dom menších rozmerov, asi sa nevyhnete nutnosti spojiť kúpeľňu s toaletou. Ak však máte dostatok miesta, vhodnejšie je tieto dve miestnosti oddeliť. Môžete tiež investovať do dvoch samostatných WC.
  • Premyslite si rozloženie jednotlivých kusov sanity a nábytku, aby ste v kúpeľni zachovali dostatok priestoru.
  • Po dosiahnutí potrebnej funkčnosti prichádza na rad estetická stránka. Zvoľte vhodný dizajn v súlade so štýlom celkového zariadenia domu.

Ako vybrať obklad

Na zem vyberajte dlažbu s protišmykovou úpravou. Vhodnou farbou nebude biela. Na nej je vidieť každá nečistota. Ak túžite po bledej podlahe, lepšou voľbou bude krémová alebo podlaha so šedým nádychom.

Pri voľbe obkladačiek myslite na praktickosť. Lepší je väčší rozmer, ktorý minimalizuje škáry medzi jednotlivými obkladačkami. Zjednodušíte tak ich čistenie. Na trhu nájdete okrem keramických obkladov tiež sklenené. Majú špeciálne upravený povrch, na ktorom sa neusádza voda a vodný kameň.

Pred položením obkladu vopred vyberte miesta, kde bude potrebné vŕtať. Zabránite tak zbytočnému vŕtaniu do obkladačiek. Diery budete môcť navŕtať do škár, kde sú takmer neviditeľné.

Nábytok do kúpeľne

Do praktickej kúpeľne patrí praktický kúpeľňový nábytok. Samozrejmosťou by mala byť povrchová úprava do vlhkého prostredia. Všímajte si preto certifikát vodotesnosti. Vyberte si kúpeľňové skrinky a poličky s dostatkom úložného priestoru. Na ich umiestnenie vyberte miesto ďalej od umývadla, vane a sprchového kúta. Vhodné je tiež umiestnenie na stenu.

Praktická sanita

Sanita by mala spolu ladiť. Kupujte ju preto ako jeden komplet, najlepšie rovnakej značky. Ak máte dostatočne veľkú kúpeľňu, investujte do dvoch umývadiel. Pri rannom zhone sú neoceniteľné. Dobrou voľnou sú umývadlá so skrinkami.

Ak chcete ušetriť priestor, vyskúšajte vaňu kombinovanú so sprchovým kútom. Z materiálov ponúkajú najlepšiu kvalitu vane a sprchové kúty z akrylátu s polyuretánovom penou. Pri výbere dizajnu myslite aj na údržbu. Najľahšie sa čistia kúsky bez ostrých hrán.

Dôležité detaily

Už od začiatku uvažujte o doplnkoch do kúpeľne. Háčiky, vešiaky či poličky by mali mať svoje vopred určené miesto. Mydelničky, držiaky na uteráky, pohár na zubné kefky a ostatné drobnosti by mali spolu ladiť. Nezabudnite na veľké zrkadlá a osvetlenie. Centrálne osvetlenie je vhodné doplniť o bodové lampy nad umývadlom.

PK, Prodom

Webstránka:

www.novyprojekt.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@novyprojekt.sk