Akú saunu vybrať do domu

Uvoľňujúce a zdraviu prospešné účinky saunovania boli našim predkom známe už od nepamäti. Aj preto mnohí z nás túžia po postavení vlastnej sauny. Keďže každý priestor kladie iné nároky na parametre a typ sauny, poradíme vám, ako si vybrať. V nasledujúcom článku nájdete najdôležitejšie informácie o jednotlivých typoch, aby ste si mohli zvoliť ten ideálny práve pre vašu domácnosť.

Kde postaviť saunu

Primárne kritérium pre miesto, kde budete chcieť saunu postaviť je, aby bolo suché a dobre odvetrané. Takéto miesto môžete nájsť v pivnici, podkroví, záhradnom domčeku, či dokonca v záhrade, ktorá poskytuje množstvo možností na výstavbu exteriérovej sauny.

Ktorý typ sauny zvoliť

Pri výbere sa stretnete s tromi základnými typmi: fínskou saunou, tureckou saunou a infrasaunou alebo s ich kombináciou.

Fínska sauna

Fínska sauna funguje na báze ohrievania vzduchu saunovou pecou na teplotu od 60 do 110 °C. Vzduch sa postupne zvlhčuje polievaním rozpálených lávových kameňov vodou. Fínska sauna patrí medzi obľúbené sauny do interiéru aj do exteriéru. Pozostáva z konštrukcie z dreveného masívu, tradične zo severského smreku, ale obľúbené je tiež lipové či topoľové drevo.

Pec do fínskej sauny treba vyberať na základe veľkosti priestoru a úspornosti spotreby energie. Môžete si vybrať medzi pecou na tuhé palivo alebo elektrickou. Elektrická pec je finančne menej náročná a saunu vyhreje rýchlejšie než palivová, no spotrebuje množstvo elektrickej energie. Stavba pece na tuhé palivo je náročnejšia vzhľadom na to, že k nej treba postaviť komín. Avšak toto negatívum prevážia príjemná vôňa dreva a nižšie prevádzkové náklady.

Turecká sauna

Turecká sauna sa často zvykne nazývať aj parná. Narozdiel od fínskej sauny obsahuje parný generátor, ktorý zvyšuje vlhkosť vzduchu až na takmer stopercentné hodnoty. V tureckej saune sú teploty nižšie, len okolo 45 až 60 °C a preto je vhodná i pre ľudí so zdravotnými problémami, ktoré im bránia saunovať sa vo fínskej saune. Stavba tureckej sauny je ale finančne náročnejšia. Steny sú spravidla murované a obložené keramickými dlaždicami, aby neprepúšťali vlhkosť. Tento typ sauny sa často používa i na aromaterapie a má priaznivé účinky na dýchacie cesty.

Infrasauna

Infrasauna je výbornou voľbou pre menšie priestory. Môžete ju dokonca umiestniť priamo do kúpeľne. Je nenáročná na inštaláciu aj údržbu a nespotrebuje veľa elektriny. Saunovanie v infrasaune prebieha pomocou infračerveného termálneho systému, ktorý saunu vyhreje na 60 °C za približne pätnásť minút. Infračervené svetlo je podobné slnečnému, neobsahuje však škodlivé UV žiarenie. Infrasauny nevytvárajú paru, a preto nepotrebujú ani špeciálne odvetrávanie. Vďaka nízkym teplotám sú úplne bezpečné aj pre ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami.

admin

Webstránka:

www.novyprojekt.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@novyprojekt.sk